Campus Kompas > Campus Kompas Secundair Onderwijs Wetteren > Blog > De aanslagen van 9/11

De aanslagen van 9/11

  • door

Het is exact 20 jaar geleden dat Al Qaida de gruwelijke aanslagen in America pleegde. Vele van onze leerlingen waren dan nog niet geboren, maar voor de mensen die het meemaakten, is het een te aangrijpend moment dat je niet kan vergeten.

We vroegen aan een paar collega’s waar zij waren op het moment van de aanslag en wat hun gevoel was.
Onder het filmpje zie je een begeleidende tekst geschreven door Mevr. André (leerkracht geschiedenis) die meer duiding bij de aanslagen geeft.

Wat is 9/11?

9/11 is een afkorting voor de aanslagen die plaatsvonden op 11 september 2001. Op die dag kaapten 19 terroristen van al-Qaeda (1) vier vliegtuigen. Twee van deze vliegtuigen boorden zich in de Twin Towers (de Noord en Zuid toren van het World Trade Center) waardoor deze instortten.

Een derde vliegtuig crashte op het Pentagon (Amerikaanse ministerie van Defensie) in Virginia. De passagiers van het vierde vliegtuig overmeesterden de terroristen na de berichten van voorgaande aanslagen en het vliegtuig crashte in een leeg veld bij Pennsylvania. Meer dan 3000 mensen sneuvelden die dag, het aantal gewonden liep op tot meer dan 6000. 

Gevolgen?

De impact op de wereld was enorm. De wereld was in shock.

In de nasleep van die aanval kondigde toenmalig president Bush Jr. de ‘War on terrorism’ af. In Afghanistan werden o.a. de trainingskampen van al-Quaeda geviseerd en de Afghaanse Taliban regering werd verzocht om de leider van al Queda, Osama Bin Laden, uit te leveren.  Een compromis mislukte waarna de VS en hun bondgenoten Afghanistan binnenvielen.
Wat volgde was een 20-jarige oorlog in Afghanistan, nog meer aanslagen; Madrid (2004), Brussel (2016), …) door andere terroristische groeperingen, een inval door de Amerikanen in Irak (2003),… 

Osama Bin Laden zelf werd in 2011 gedood bij een Amerikaanse actie.

De nasleep van 9/11 veranderde de hele wereld en zorgde als het ware voor een angstcultuur.

In de zomer van 2021 verlieten de laatste Amerikaanse soldaten Afghanistan waarbij de leiding terug in handen kwam van het Taliban regime. De schrijnende beelden van Afghaanse families die trachten te vluchten gingen de wereld rond.

Meer weten?

https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2021/09/08/vrt-staat-stil-bij-de-gebeurtenissen-en-herdenking-van-9-11/

(1) Een extremistische moslimorganisatie dat het Westen als de vijand ziet dat vernietigd moet worden