Campus Kompas > Campus Kompas Secundair Onderwijs Wetteren > Blog > Ruimtes in GO! middenschool Campus Kompas herleven door innovatief onderwijs

Ruimtes in GO! middenschool Campus Kompas herleven door innovatief onderwijs

  • door

GO! middenschool Campus Kompas in Wetteren transformeerde een onderbenutte gang en speelplaats tot dynamische leeromgevingen. Terwijl de school dit jaar haar 75e verjaardag viert, zet ze sinds enkele jaren sterk in op vernieuwend onderwijs. De make-over van deze ruimtes ondersteunt deze innovatieve aanpak en biedt tegelijkertijd een oplossing voor de groeiende capaciteitsbehoeften.

Van vergeten hoeken naar levendige leerzones

“Concreet gaat het om een gang, een klein lokaal, 2 opbergruimtes en een overdekte speelplaats,” zegt directeur Toon Lapage. “Allemaal ruimtes die tot voor kort onderbenut waren. We kennen echter de laatste jaren een enorme groei, dus er moest naar oplossingen worden gezocht. En die hebben we gevonden. De voormalige gang en opslagruimtes zijn nu flexibele werk- en instructieruimtes, terwijl de overdekte speelplaats is getransformeerd tot een grote, open werkplek waar differentiatie en team teaching centraal staan. Deze aanpassingen tonen aan hoe we elke vierkante meter, zelfs in een oud gebouw, optimaal kunnen benutten voor toekomstgericht onderwijs.”

Innovatief onderwijs

GO! Campus Kompas zet sterk in op onderwijs op maat, waarbij ze de leerlingen begeleiden om hun leerproces zelf in handen te nemen. Deze benadering wordt stap voor stap en gestructureerd aangebracht en biedt ruimte voor een groeiende zelfstandigheid. Zo leren leerlingen bv. zelf de juiste keuzes maken in tijdsbesteding, samenwerking, vakken… Dit vraagt zowel overleg, differentiatie, instructie, als individueel werken, wat ondersteund wordt door de nieuwe ruimtes. 

“De reacties van de leerlingen zijn enorm positief. De inrichting biedt hen rust en een ruimtegevoel, maar ook de mogelijkheid tot alternatieve zithoudingen. De verbouwingen belichamen onze vernieuwende onderwijsfilosofie volledig,” vervolgt Lapage. “Ze bewijzen dat je zelfs in oudere gebouwen een inspirerende leeromgeving kan creëren. Maar dit was wel enkel mogelijk dankzij de ideeën en gezamenlijke inspanningen van ons team!”

 

Contact

middenschool@campuskompas.be