Campus Kompas > Campus Kompas Secundair Onderwijs Wetteren > Blog > Uitstap naar Breendonk

Uitstap naar Breendonk

Op maandag 8 januari 2024 maakte GO! atheneum Campus Kompas Wetteren een reis terug in de tijd met een bezoek aan het Fort van Breendonk en Kazerne Dossin. Onder de deskundige leiding van gepassioneerde gidsen en ondanks de ijzige kou, werden de leerlingen van het zesde en zevende jaar getrakteerd op een dag vol indrukwekkende historische inzichten.

De ochtend begon met een ontdekkingstocht door het imposante Fort van Breendonk. Onder de deskundige begeleiding van gespecialiseerde gidsen kwamen de leerlingen oog in oog te staan met de aangrijpende geschiedenis die dit fort met zich meedraagt. De koude temperaturen konden niet op tegen de warmte en betrokkenheid van de gidsen, die er alles aan deden om de leerlingen te enthousiasmeren voor het verleden.

In de namiddag verplaatste het gezelschap zich naar Kazerne Dossin, waar de leerlingen zich verdiepten in de gruwelen van de Holocaust. Gewapend met de ‘Ten stages of genocide’ van dr. Stanton, analyseerden de leerlingen de gebeurtenissen die hebben geleid tot deze duistere bladzijden in de geschiedenis. De betrokkenheid van de leerlingen was voelbaar, terwijl ze de impact van deze gebeurtenissen op een dieper niveau begrepen.

Het bezoek aan beide locaties was niet alleen een educatieve ervaring, maar ook een emotionele reis door de geschiedenis. Het is inspirerend om te zien hoe deze jonge geschiedenisstudenten met zoveel nieuwsgierigheid en ernst de lessen van het verleden absorberen. Dergelijke bezoeken dragen ongetwijfeld bij aan het vormen van bewuste en geïnformeerde burgers van de toekomst.

Kortom, het bezoek aan het Fort van Breendonk en Kazerne Dossin was niet alleen een schooluitstap, maar een reis naar het verleden die de leerlingen zal bijblijven en hun begrip van de geschiedenis zal verdiepen.