Campus Kompas > Campus Kompas Secundair Onderwijs Wetteren > Blog > De Ramadan: onze leerkracht Islam legt uit

De Ramadan: onze leerkracht Islam legt uit

Wat is de ramadan?
De ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender. Tijdens deze heilige maand voor de moslims wordt er gevast van dageraad tot zonsondergang. Bij zonsondergang mogen de moslims weer eten, deze maaltijd noemt men de iftar. Naast het niet eten en drinken, is het ook een maand van bezinning en reflectie. De moslims gebruiken deze tijd om zichzelf te zuiveren, hun relatie met God te versterken en na te denken over hun gedrag. Kortom, het is meer dan niet eten en drinken.

Waarom vasten de moslims en waarom is het zo belangrijk?

De Ramadan is een heilige maand die moslims de gelegenheid biedt om hun spirituele, sociale en morele waarden te versterken, en om dichter tot Allah te komen. Daarnaast geloven moslims dat de eerste openbaring van de Koran tijdens deze maand heeft plaatsgevonden, wat de spirituele betekenis en verhevenheid van de Ramadan nog verder versterkt. Als de vierde zuil van de islam staat het vasten tijdens Ramadan centraal als een plicht die moslims moeten vervullen.

Wanneer is de ramadan en waarom is dit niet jaarlijks op hetzelfde tijdstip? (Is dit voor iedereen gelijk)

De reden waarom Ramadan elk jaar op een ander tijdstip valt, is omdat de islamitische jaartelling gebaseerd is op de maankalender, die ongeveer 11 dagen korter is dan de gregoriaanse kalender? Dit zorgt ervoor dat elk jaar de ramadan met ongeveer 11 dagen verschuift. Daardoor valt de Ramadan  ongeveer om de 33 jaar tijdens de zomer, wat soms pittig kan zijn 😉

Vanaf welke leeftijd ben je verplicht om te vasten?

Volgens islamitische bronnen zijn moslims verplicht om te vasten vanaf het moment dat zij de puberteit bereiken. Het moment van puberteit kan variëren van persoon tot persoon, omdat het afhankelijk is van individuele ontwikkeling en fysieke groei.

Moeten alle moslims vasten?

Niet alle moslims zijn verplicht om te vasten tijdens de maand Ramadan. Oudere mensen die vanwege hun leeftijd niet in staat zijn om te vasten, zijn vrijgesteld van deze verplichting. Deze vrijstelling geldt ook voor mensen met een medische aandoening die niet in staat zijn om veilig te vasten vanwege mogelijke schadelijke effecten op hun gezondheid. Deze mensen kunnen in plaats daarvan fidya betalen, een financiële gift aan de minderbedeelden (indien ze daartoe in staat zijn). Dit is een manier om de verplichting van het vasten na te komen, zelfs als ze het niet fysiek kunnen uitvoeren.

Tips voor tijdens de ramadan

–          Tijdens de iftar is het belangrijk om een gebalanceerde maaltijd te nuttigen, zodat je lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt na een dag vasten.

–          Het is raadzaam om je dag zorgvuldig te plannen om de vastenperiode optimaal te benutten. Dit omvat niet alleen het plannen van maaltijden, maar ook het indelen van studiemomenten en rustperiodes.

–          Voor leerlingen die examens hebben, is het aan te raden om hun studiemomenten te spreiden over een langere periode om vermoeidheid te voorkomen. Het nemen van regelmatige pauzes en het goed plannen van rusttijden kan helpen om energie te behouden tijdens het vasten.

–          Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat Ramadan niet alleen draait om onthouding van eten en drinken. Het is een maand van hoop, zelfdiscipline, solidariteit en liefde. Neem dus ook de tijd om te reflecteren op deze waarden.